Bipolaire stoornis bij kunstenaars

Een van de nieuwsgierige gegevens die naar voren komt als onderdeel van de entertainmentwereld en van elk van de kunstenaars die betrokken zijn bij deze sector van de industrie, is dat er veel gevallen van bipolaire stoornis worden geregistreerd binnen deze populatie.

In die zin is het vermeldenswaard dat het publiek op een gegeven moment al generaties lang heeft geleerd dat talloze musici, kunstenaars, schrijvers en dichters gediagnosticeerd zijn met bipolaire stoornis en tot op zekere hoogte is er een relatie tussen hun beroep en de diagnose.

Kunstenaars waarschijnlijker om gediagnosticeerd te worden met bipolaire stoornis

Tot op heden hebben niet veel onderzoekers een onderzoeksvraag gesteld over de relatie of band die kan worden geweven tussen geestelijke stoornissen zoals manie of depressie en de activiteit van kunstenaars, maar het is om dezelfde reden dat het algemeen wordt beschouwd als een verband tussen die diagnose en de gave van geĆÆnspireerd of gedragen door waanzin.

Volgens recent onderzoek over dit onderwerp, dat is ontwikkeld dankzij het werk van de Universiteit van Lancaster in het Verenigd Koninkrijk en de Universiteit van Yale in de Verenigde Staten, is het inderdaad mogelijk om een relatie te overwegen tussen artistieke inspiratie en de ontwikkeling van bipolaire stoornis, die ons in staat stelt om deze klassieke theorie te bevestigen dat de grote werken van de mensheid vaak het resultaat zijn van dementie. Om deze conclusie te trekken, is er rekening mee gehouden dat mensen met een hoog risico op bipolaire stoornis op dat moment met enige regelmaat verklaren dat ze lijden aan zeer intense creatieve extase ervaringen.

Het belang van mentale stabiliteit

Nu, om de studie beter te begrijpen, is er een aantal online vragenlijsten naar 835 universiteitsstudenten gestuurd, waar ze werden geraadpleegd om hun risico te bepalen om gediagnosticeerd te worden met bipolaire stoornis en vervolgens vragen om hun relatie met de eerder genoemde creatieve extase te zien. Interessant aan de casus is dat studenten met een hogere score in termen van die creatieve extase waarnaar wordt verwezen veel meer kans maakten om een stoornis met deze kenmerken te ontwikkelen.

Kortom, het is dan duidelijk geworden dat er een verband bestaat tussen bipolaire stoornis en kunstenaars, hoewel er natuurlijk nog veel meer variabelen in overweging te nemen zijn, zodat de conclusie op deze manier een zekere stevigheid krijgt vanuit het oogpunt van de wetenschap in het algemeen.